Het Schoonjans-wapen

Zoals veel families beschikken de Schoonjans(en) ook over een familiewapen.
Dit familiewapen werd aangevraagd door Freddy Schoonjans, geboren te Denderleeuw op 23 mei 1952, en door het Heraldisch College van de “Vlaamse Vereniging voor Familiekunde - V.V.F.” goedgekeurd op 27 mei 2005 onder het nummer 316. Het wapen werd aangevraagd door de sollicitant in naam van de naamdragende leden van de familievereniging SCONE JHAN en waarvoor hij de toestemming moet verlenen.

Beschrijving:

Van sabel bezaaid met sint-jansbloemen van goud geknopt van sinopel met meeldraden van keel, een schildhoofd van goud met drie geopende burchten van keel, verlicht van het veld.
Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel. Wrong en dekkleden: keel, gevoerd van goud. Helmteken: één sint-jansbloem zoals op het schild. Wapenspreuk: SCONE JHAN in letters van sabel op een lint van goud.

Tijdschrift

De kleuren: De kleuren sabel en goud verwijzen naar het hertogdom Brabant en van het graafschap Vlaanderen waar de oudste vermeldingen van de naam Schoonjans voorkomen; goud en keel verwijzen naar Mechelen.

De figuren: De sint-jansbloem is een sprekende verwijzing naar de familienaam, de burchten verwijzen naar het wapen van een middeleeuwse Schoonjans-familie uit Mechelen, en waarin eveneens drie torens, van sabel voorkomen.

De wapenspreuk: SCONE JHAN verwijst naar de oudst gevonden schrijfwijze van Schoonjans en naar de familievereniging waarvan sollicitant de schatbewaarder is.

Wie kan wapendrager worden?

De voorwaarde is dat uw naam Schoonjans is of een variante ervan, en u kan bewijzen dat één van uw ouders tot de Vlaamse stam behoort. Bovendien moet u minstens drie jaar lid zijn van de familievereniging Scone Jhan. Franstalige naamgenoten die in België wonen, kunnen eveneens het wapen aanvragen voor zover ze hun verwantschap kunnen bewijzen.

Het recht op het wapen mag van vader op zoon worden doorgegeven. Dochters mogen het wapen van hun vader erven maar kunnen het (voorlopig*) niet doorgeven, noch aan hun dochters, noch aan hun zonen.
Vrouwelijke leden van Scone Jhan kunnen eveneens het familiewapen aanvragen, maar (voorlopig) niet doorgeven aan hun nakomelingen.

Toestemming en info in verband met de voorwaarden en kosten kan u bekomen via Freddy Schoonjans. (Zie de lijst: Het bestuur)

* Dit heeft te maken met een mogelijke wetswijziging waarbij in de toekomst de keuze van de familienaam bij de geboorte van het kind kan verwijzen naar de vader of naar de moeder, of naar beide ouders.

Tijdschrift

Wapendragers van het nieuwe wapen

(Alfabetisch op plaatsnaam)

SCHOONJANS Jacques, Anderlecht
SCHOONJANS Alfons (†), Asse
SCHOONIANS Bruno, Borcht-Lombeek
SCHOONJANS Elvire, Brussel
SCHOONJANS Freddy, Denderleeuw
SCHOONJANS Yves, Ertvelde
SCHOONJANS Renaat, Groot Bijgaarden
SCHOONJANS Marie Catherine, Itterbeek
SCHOONJANS Willy, Kontich
SCHOONJANS Robert, Leuven
SCHOONJANS Eddy, Liedekerke
SCHOONJANS Hilaire, Lochristi
SCHOONEJANS Chris, Melle
SCHOONJANS Joseph, Mechelen
SCHOONJANS Jean Prosper, Oostende
SCHOONJANS Philippe, Rhode-Saint-Genesse
SCHOONJANS Roger (†), Schepdaal
SCHOONJANS Elvire, Sint-Gillis (Brussel)
SCHOONJANS Annelies, Sint-Niklaas
SCHOONEJANS Jeannine, Tervuren 
SCHOONJANS Philippe, Ukkel
SCHOONEJANS Andreas, Woluwe-Saint-Pierre