Wandelen en Cultuur

De familievereniging speurt uiteraard ook naar locaties die in de geschiedenis van het Schoonjans-geslacht een rol hebben gespeeld. Indien wij hieraan een cultureel-historische meerwaarde kunnen koppelen wordt een bezoek op ons programma geplaatst. Zo brachten wij reeds een bezoek met gids aan het kasteel van Gaasbeek, de Sint-Romboutskathedraal en een paar andere bezienswaardigheden in Mechelen en aan de watermolen in Sint-Getrudis-Pede in combinatie met de Breugelwandeling in Dilbeek.
De familievereniging wijst elke verantwoordelijkheid af in verband met gebeurlijke lichamelijke ongevallen en/of materiële schade door derden veroorzaakt tijdens een door de familievereniging georganiseerde wandeling of cultureel bezoek.

Schepdaal / Dilbeek

Op zaterdag 28 oktober 2008 stond een uitstap naar de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede (Schepdaal) op het programma. In 1392 kwam deze molen in het bezit van Sweder van Abcoude, heer van Gaasbeek. De laatste molenaar was Jozef Zeghers, gehuwd met Justine Schoonjans. Verder volgden wij in het nabij gelegen Sint-Anna-Pede (Dilbeek) een deel van de Breugelwandeling. Het traject is voorzien met twaalf reproducties van enkele werken van ‘Pieter Bruegel de oude’ in het Pajottenland.

Mechelen Mechelen

Mechelen

Op zaterdag 12 okober 2003 bracht een grote groep leden van de familievereniging Scone Jhan, naar aanleiding van de inwijding van een Mariabeeldje in de Schoonjans-kapel, een bezoek aan de Sint-Romboutskathedraal. Het beeldje werd geschonken door de familievereniging. Een boeiende wandeling doorheen de oude binnenstad van Mechelen met o.a. een bezoek aan het stadhuis en de Sint-Janskerk stond eveneens op het programma.

Mechelen Mechelen

Gaasbeek

Op zaterdag 21 september 1996 waren de Schoonjansen uitgenodigd voor een bezoek aan het kasteel van Gaasbeek. De deelnemers werden rondgeleid in de voormalige residentie van de markiezin Arconati-Visconti, die het kasteel in 1921 aan de Belgische staat schonk. Deze romantische residentie is een bezoek meer dan waard. Begin 16de eeuw was de burcht in handen van de familie van Hoorne. Jeanne van Hoorne huwde met Ghijsbrecht van Abcoude, hun zoon Sweder III van Abcoude werd heer van Gaasbeek. Van deze laatste stamt niet alleen koningin Paola, maar ook twee Schoonjans-takken af.

Kasteel van Gaasbeek

Het Kasteel van Gaasbeek kan je ook zelf bezoeken via:
Google Maps
Officiële website

Lees ook meer op Wikepedia

Kasteel van Gaasbeek luchtfoto